top of page

Makarnanın Geçmişten Günümüze Lezzet Yolculuğu

  • Yazarın fotoğrafı: Defne Tortozoğlu
    Defne Tortozoğlu
  • 18 Ara 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 21 Şub

Dünyanın dört bir yanında sofraların vazgeçilmezi olan makarna, en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. İtalya'nın mutfak kültürünün bir parçası olarak bilinse de aslında kökenleri çok daha eskilere, Çin'e kadar uzanır. Antik Dönem’de Çin'de yapılan bir arkeolojik kazıda, bir kap içinde iyi korunmuş bir makarna bulunmuştur. Orta Çağ’da ise İtalya ve Sicilya bölgelerinde makarna üretimi ve tüketimi yaygınlaştı. Bu dönemde makarnalar genelde güneşte kurutularak saklanıyordu. Yaygın bir efsaneye göre 1254 yılında; Venedik'te doğmuş ünlü bir tüccar ve kaşif, Marco Polo, Çin’e yaptığı bir ziyaret sonrası İtalya’ya makarnayı getirmiştir.


Makarna temelde ikiye ayrılır: Taze makarna ve kuru makarna. Taze makarna, genellikle un ve yumurtayla yapılır ve ortalama 2-4 dakikada pişer. Nemli bir yapıya sahiptir ve raf ömrü kısadır. Yapıldıktan kısa bir süre içerisinde tüketilmesi gerekir. Kuru makarna ise un ve suyla yapılır. İçinde yumurta bulunmadığı için raf ömrü uzundur fakat taze makarnaya göre lezzeti daha azdır.

Makarna çeşitleri, şekillerine ve boyutlarına göre sınıflandırılır. Uzun makarnalar arasında spagetti, linguine ve fettuccine; kısa makarnalar arasında penne, farfalle ve fusilli; dolgulu makarnalar arasında ravioli ve tortellini; çorbalık makarnalar arasında ise tel şehriye ve arpa şehriye bulunur.


Makarnanın sosları da en az kendisi kadar çeşitlidir. Kremalı, domates bazlı veya  pesto sosu ve daha birçok farklı sos, makarna ile mükemmel bir uyum sağlar. Marinara(Denizci) sosu, İtalya’nın Napoli kentinde; Alfredo ve Carbonara sosu, Roma ‘da; Bolognese sosu, İtalya’nın kuzeyindeki Bologna şehrinde; Pesto sosu ise Antik Roma döneminde Liguria bölgesinde ortaya çıkmıştır.

Sosun makarnaya daha iyi nüfuz edebilmesi için makarnayı İtalyanca'da “dişe gelir” anlamına gelen ve makarnanın orta pişmiş yapısını ifade eden “al dante” kıvamında pişirmek önemlidir.


Lezzetli makarna yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır:

  • Bunlardan en önemlisi kaliteli makarna seçmektir. Bu makarnalar genellikle sert buğday unundan yapılır ve paket üzerinde "durum buğdayı irmiği" olarak belirtilir.

  • Makarnayı pişirirken geniş ve derin olmayan bir tencere kullanmak, makarnaların birbirine yapışmasını önler.

  • Tuzu, su kaynadıktan sonra eklemek makarnanın lezzetini artırır. 

  • Haşlama suyuna yağ eklememek, sosun makarnaya daha iyi yapışması açısından önemlidir. 

  • Makarnayı yüksek ateşte, kapağı açık tencerede pişirmek, makarnanın formunu korumasına yardımcı olur.

  • Haşlanan makarnayı sudan geçirmemek, üzerindeki nişastayı kaybettirmemek ve sosun makarnaya daha iyi yapışmasını sağlamak için önemlidir.


Say Cheese

Beşiktaş Akaretler ve Kadıköy Caferağa’da bulunan restoran zengin sos skalasıyla müşterilerine parmesan tekerinde çevrilmiş taze makarna sunuyor. Normal (140gr) ve büyük boy(165gr) olarak iki seçenek sunmaktadır. Pesto soslu ve orman mantarlı olanı gidenlerin favorileri arasında.

Say Cheese Menü:


Makarna ile İlgili Hap Bilgiler:

  • 25 Ekim dünyada Makarna Günü olarak kutlanır.

  • Dünya genelinde yaklaşık 600 çeşit makarna bulunmaktadır.

  • Makarnanın sosu tutabilmesi için yüzeyinin tırtıklı olması gerekir.

  • Makarnayı suyunu çektirerek haşlarsınız ekstra yağ ilave etmenize gerek kalmayacaktır. Makarnanın üstündeki jelatinsi kıvam ortaya çıkacaktır.

  • Makarnayı fazla haşlamak sosun makarnaya tutunamamasına sebep olur.


Comments


bottom of page